היום, הבישול המקצועי הוא נחלתם של כלל אזרחי ישראל ולא רק של השפים במסעדות. אנשים רבים מתעניינים בבישול המקצועי, מתנסים בו ומשכללים את יכולותיהם מידי יום. במוקדם או במאוחר, הם יגיעו למסקנה שהכלים אשר עומדים לרשותם אינם מקצועיים מספיק, כאשר הדגש הוא על סכיני מטבח.
סכיני המטבח חייבים להיות איכותיים כדי לספק למשתמש בהם את התוצאות הטובות ביותר. חשוב גם לשמור על מגוון גדול של סוגי סכינים, אשר כל אחד מהם מיועד לפעולה אחרת במטבח. נסקור כאן את סוגי הסכינים הנפוצים ביותר, את שמותיהם ואת התפקיד שלהם במטבח הביתי.
זהו לרוב סכין אשר מגיע יחד עם סכין השף, בצוות, ומיועד לסייע בחיתוכים שיהיו קשים בעזרת סכין השף הסטנדרטית. ההבדל בינו לבין סכין השף הוא בגודל - סכין העזר קטן יותר, ולכן הוא מתאים לחיתוך של מוצרים קטנים יותר.
זהו סכין אשר קיבל את שמו, כמובן, מהייעוד שלו - חיתוך קל ופשוט של נתחי בשר בקר. מדובר בסכין דק יחסית (לרוב הוא יהיה דק יותר מסכין השף, למשל), אשר מגיע עם להב חלק או משונן. הלהב עצמו חזק ויציב מאוד, ומספק למשתמש בו אפשרות לחיתוך מדויק ופשוט של הבשר, בין אם הוא טרי או עשוי.
זהו סכין אשר מאופיין בלהב קצר מאוד, עד 12 ס"מ בלבד. סכין תמים למראה, מחודד בקצהו, שמשמש לאחת הפעולות הבעייתיות והקשות ביותר במטבח, בייחוד לבשלנים חסרי ניסיון. סכין זה מאפשר גם להוציא בקלות את ליבת הירק, לחיתוך מדויק של עשבי תיבול, שיני שום, בצל ועוד.
הסכין ה'חלבית' ביותר בתפריט הסכינים. מגיעה עם להב מעוגל בכל קצותיו, גם בחלק העליון וגם בחלק התחתון. הלהב יהיה עשוי לרוב ממתכת גמישה או דקה, כדי לאפשר מריחה עדינה ומדויקת. למרות דקיקותו, להב זה לא יהיה חד במיוחד.
דווקא סכיני מטבח כאלו לא נפוצים בבתים רבים, למרות שהלחם הוא אחד המוצרים הנפוצים ביותר שיש. ככל הנראה, המצב הזה נוצר בשל העבודה לפיה רוב האנשים משתמשים בכל סכין גדול לטובת החיתוך. סכין הלחם הוא סכין בעל להב ארוך במיוחד, עבה ומשונן לרוב, אשר מאפשר לבצע תנועות ניסור רחבות ומדויקות.
החיסרון הגדול ביותר של סכיני מטבח הוא בחוסר היכולת שלהם לתת מענה עבור מאכלים קפואים, אותם קשה יותר לחתוך ולהפריד. הסכין לחיתוך מזון קפוא עשויה מלהב מיוחד, משונן בצורה לא רגילה, אשר מספק את היכולת החשובה כל כך: חיתוך מיוחד גם של מזון אשר הרגע הוצא מהמקפיא.
-width: 1px; border-top-style: solid; border-top-color: silver; border-bottom: 1px solid silver; background: #CCCCCC; padding: 0 5px 0 0; margin: 10px 0 0 0;">ולפני סיום: איך בוחרים סכיני מטבח טובים?
את סוגי הסכינים אתם כבר מכירים כעת, אבל עדיין נותרה בעינה שאלה אחת: כיצד בוחרים סכין איכותי? הנה כמה טיפים לביצוע המשימה הזו:
אנו משתדלים מאד לשמור על המידע באתר מעודכן עד כמה שניתן, אך יתכן כי יופיע מידע שגוי באתר. על הקורא לפנות אל המסעדות או השפים עצמם בכדי לקבל את המידע המעודכן ביותר אודותיהם. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.