אות הפתיחה של ארוחה דשנה ונפלאה תלוי בהכרח בטיבן של מנות ראשונות. המנה הראשונה מסמלת את התחלת החוויה הקולינארית, היא מעוררת את חושי הטעם והריח, ומכינה את הסועדים לקראת בואה של המנה העיקרית.
מנות ראשונות זכו לכינויים רבים ברחבי העולם, לרבות: אנטיפסטי באיטלקית, אמוז בוש בצרפתית, טאפאס בספרדית, מזאטים בערבית, מזה בטורקית, ועוד.
במאמר הבא, נפרט אודות מקומן של מנות ראשונות בתפריט, ונסביר אודות סוגים שונים של מנות ראשונות קלאסיות ואותנטיות.
מתאבנים, הנקראים גם מנות ראשונות, הם מנות פתיחה קטנות המוגשות בתחילת כל ארוחה, או כמנות המוגשות כליווי לשתייה של משקאות חריפים.
בכל סגנונות המטבח, בין שהוא מטבח צרפתי, בין שהוא איטלקי, בין שהוא ספרדי, פרסי או ישראלי, נודעת חשיבות רבה למנה הראשונה, כמנה המעוררת את תאבון הסועדים, ואף משקיטה את הרעב עד הגעת המנה העיקרית.
כפי שציינו קודם, כל תרבות קולינארית פיתחה לעצמה את קולקציית מנות הפתיחה שלה, אשר מבשרות לא רק את בואה של המנה העיקרית, אלא גם מאפשרת לסועדים לקבל הצצה חטופה אל תוך רזי המטבח, טעמיו הדומיננטיים ותרבות האוכל, הנחקרת.
ניתן לסווג מנות ראשונות לשני מחנות עיקריים: האחד הוא המנות הראשונות הקלאסיות, השני הוא המנות הראשונות המסורתיות.
לסיכום, מנות ראשונות תופסות חלק חשוב בארוחה, ומבשרות לנו על הטעמים הדומיננטיים שילוו אותנו במהלך הארוחה.
אנו משתדלים מאד לשמור על המידע באתר מעודכן עד כמה שניתן, אך יתכן כי יופיע מידע שגוי באתר. על הקורא לפנות אל המסעדות או השפים עצמם בכדי לקבל את המידע המעודכן ביותר אודותיהם. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.