דירוג שפים ישראלים
דירוג שפים ישראלים

מנות ראשונות

אות הפתיחה של ארוחה דשנה ונפלאה תלוי בהכרח בטיבן של מנות ראשונות. המנה הראשונה מסמלת את התחלת החוויה הקולינארית, היא מעוררת את חושי הטעם והריח, ומכינה את הסועדים לקראת בואה של המנה העיקרית.

מנות ראשונות זכו לכינויים רבים ברחבי העולם, לרבות: אנטיפסטי באיטלקית, אמוז בוש בצרפתית, טאפאס בספרדית, מזאטים בערבית, מזה בטורקית, ועוד.

במאמר הבא, נפרט אודות מקומן של מנות ראשונות בתפריט, ונסביר אודות סוגים שונים של מנות ראשונות קלאסיות ואותנטיות.

מהם מתאבנים?

מתאבנים, הנקראים גם מנות ראשונות, הם מנות פתיחה קטנות המוגשות בתחילת כל ארוחה, או כמנות המוגשות כליווי לשתייה של משקאות חריפים.

בכל סגנונות המטבח, בין שהוא מטבח צרפתי, בין שהוא איטלקי, בין שהוא ספרדי, פרסי או ישראלי, נודעת חשיבות רבה למנה הראשונה, כמנה המעוררת את תאבון הסועדים, ואף משקיטה את הרעב עד הגעת המנה העיקרית.

אילו סוגי מנות ראשונות יש?

כפי שציינו קודם, כל תרבות קולינארית פיתחה לעצמה את קולקציית מנות הפתיחה שלה, אשר מבשרות לא רק את בואה של המנה העיקרית, אלא גם מאפשרת לסועדים לקבל הצצה חטופה אל תוך רזי המטבח, טעמיו הדומיננטיים ותרבות האוכל, הנחקרת.

ניתן לסווג מנות ראשונות לשני מחנות עיקריים: האחד הוא המנות הראשונות הקלאסיות, השני הוא המנות הראשונות המסורתיות.

  • מנות ראשונות קלאסיות – בקטגוריית המנות הראשונות הקלאסיות מככבות המנות הבאות: סלטים עם רטבים, מרק, לחם ומטבלים, ועוד.
  • מנות ראשונות מסורתיות – בקטגוריית המנות הראשונות המסורתיות הבאות, המאפיינות מטבחים בסגנונות שונים, כגון הבאים:
  • איטלקי – מנות פתיחה איטלקיות מסורתיות, הן הבאות: מרק מינסטרונה, לחם מסוג פוקאצ'ה או ג'בטה עם מטבל שמן זית וחומץ בלסמי, אנטיפסטי, קרפצ'יו, סלט קפרזה.
  • צרפתי – מנות פתיחה צרפתיות מסורתיות, הן הבאות: טארטר םילה, סלט ניסואז, מרק בצל, סטרטצ'י סינטה, באגט ומטבל חמאה, ועוד.
  • ישראלי – מנות פתיחה ישראליות מסורתיות, הן הבאות: חומוס, טחינה, פיתות, סלט ירקות ישראלי, פסטלים, עלי גפן, ועוד.
  • ספרדי – מנות פתיחה ספרדיות מסורתיות, נקראות טאפס, ומגיעות בסגנונות רבים, לרבות: טאפס, נקניקי חזיר, דגים ופירות ים, פטאטאס בראבס, פאן קון קרנה (לחם עם בשר), פאן קון טומטה (לחם עם עגבניות), ועוד.
  • יפני – מנות פתיחה יפניות מסורתיות הן: סושי, ניגירי, סשימי, יקיטורי, מרק מיסו, אדה ממה, אגדשי טופו, קושי יאקי – שיפודים, סלט סאקה וואקאמה (סלט אצות, פלפלים וסאשימי), ועוד.
  • ארגנטינאי – מנות פתיחה ארגנטינאיות מסורתיות, הן: אמפנדס (בצק במילוי גבינה, תירס, בשר, דג, טונה, בטטה, דלעת, עוף, ביצה קשה, ועוד), סנדוויץ' דה מיגה, מטמברה (גליליות בשר), צ'וריסוס, סלצ'צה, אינצ'לדה טורטיה, ועוד.
  • ברזילאי – מנות ראשונות ברזילאיות מסורתיות, הן: פג'ואדה (תבשיל שעועית שחורה), אקרז'ה, מוקקה, פאו דו ברזיל (לחם ברזילאי ועוד).
  • טורקי – מרק צ'ורבה או ג'יג'יק, פוגאצ'ה (לחם טורקי), בורק (מאפה במילויים שונים), דולומה (עלי גפןסלקכרובית במילוי אורז), טרושי (ירקות כבושים), ברבוניה, קופטה (כדורי בשר) ועוד.
  • יווני – מרק ציזיקי (מרק יוגורט קר ומלפפונים), סופלקי (שיפודי בשר), לחם יווני, חומוס, סלט יווני, ועוד.
  • ערבי – טחינה, חומוס, סלט טבולה, משאושה, פלאפל, פיתות, מסבחה, מלוחיה, ממולאים, ועוד.

לסיכום, מנות ראשונות תופסות חלק חשוב בארוחה, ומבשרות לנו על הטעמים הדומיננטיים שילוו אותנו במהלך הארוחה.

הבהרה

אנו משתדלים מאד לשמור על המידע באתר מעודכן עד כמה שניתן, אך יתכן כי יופיע מידע שגוי באתר. על הקורא לפנות אל המסעדות או השפים עצמם בכדי לקבל את המידע המעודכן ביותר אודותיהם. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.

בחזרה לחלק העליון