תוכניות בישול ישראליות
תוכניות בישול ישראליות זכו בשנים האחרונות למקום של כבוד במסך הטלוויזיה הישראלי. מגמת תוכניות הבישול הישראליות החלה זה מכבר, כחלק מגל של תוכניות הלייף סטייל שכבשו את המסך בתחילת שנות ה – 90, משהתחילו פינות הבישול הקבועות בתוכניות האירוח השונות. עם הזמן, ראו הזכייניות כי טוב, והחלו בהפצת פורמטים של תוכניות בישול ישראליות שכל כולן מושתתות על טהרת האוכל, הבישול, תרבות האוכל, הסגנון והחיים הטובים.
עם הזמן כבש הפורמט את לבבותיהם של צרכני הטלוויזיה המושבעים, שהפכו לפתע פתאום "לבשלנים מסורים" (בנפשם כמובן, אך לא תמיד בגפם). כיום, יש אין ספור תוכניות בישול על המסך הקטן הישראלי ועל המסך הגדול העולמי, תוכניות בישול הפכו לשם דבר וגם אם אין הן מביאות לרייטינג גבוהה, הן מחממות את הלב והנשמה.
במאמר הבא, נפרט אודות פורמט הטלוויזיה המיוחד של תוכניות בישול ישראליות ונתהה על קנקנו, על הפורמטים השונים שנוצרו עם השנים וכמובן על סוגי המטעמים, הטעמים והניחוחות הנצפים על המסך.
תחילה נפצח בניסיון להבין מהו טיבו ואופיו של פורמט תוכניות בישול ישראליות.
מהן תוכניות בישול ישראליות?
תוכניות בישול ישראליות הן פורמט טלוויזיוני המציג את הכנתם של מיני מתכונים ומאכלים באמצעות מנחה טלוויזיה המבשל במטבח טלוויזיוני ייחודי הנבנה על סט הצילומים של התוכנית באולפן מיוחד. מדובר בתוכנית בישול ישראלית, ססגונית, דינאמית וקצבית אשר לרוב מציגה מטעמים ייחודיים ואקזוטיים, בישול גורמה וכן בישול ביתי אותנטי ולכן לעיתים מצולמת התוכנית במגוון שווקים ברחבי הארץ ואף בעולם.
על פי רוב, תוכניות בישול ישראליות מושתתות על הנחייה של שף נודע מקצועי המקדיש כל תוכנית לסגנון אוכל אחר, תוך הדגמת כל שלבי הבישול והכנת המנות משלב המצרכים ועד לשלבי הבישול והגשת המנות. תוכניות בישול ישראליות מתקיימות אל מול קהל צופים משולהב, או בבתיהם של "שפים" מארחים או סתם אנשים שמצטיינים בהכנת תבשילים אותנטיים ייחודיים, לרבות: בישול מרוקאי, בישול תימני, בישול רוסי, בישול אתיופי, בישול ארגנטינאי ועוד היד נטויה.
מדובר בפורמט זול יחסית, הצובר תאוצה ופופולאריות רבה בקרב הצופים, כאשר ברוב הפעמים לא מדובר בהפקה יקרה ולכן רשתות הטלוויזיה מרבות לייצר אותן. לעיתים זוכות תוכניות בישול ישראליות אחדות להגיע לראש טבלת הרייטינג, עיין ערך קרב סכינים.
אילו סוגי תוכניות בישול ישראליות קיימות?
אם בתוכניות בישול עסקינן, הרי שיש מערך שלם של סגנונות, צבעים וטעמים שונים, היוצרים טיפוסים שונים של תוכניות בישול בארץ, כאשר לרוב ניתן לזהות ארבעה סוגים עיקריים של תוכניות בישול ישראליות, לרבות:
- תחרויות בישול – מדובר בתוכנית בישול המבוססת על תחרות המנה המנצחת, המערבת שפים מקצועיים או אנשים מן היישוב המצטיינים בהכנה של מאכלים בסגנונות שונים. לעיתים מדובר בתחרות על מאכל מסוים לרבות: תחרות העוקבת אחר מנת הפלאפל הישראלית המנצחת, או תחרות העוקבת אחר מנת השף הישראלי המנצחת ואף תחרות מתכוני חג. תוכניות בישול בפורמט זה, קוטפות התעניינות רבה, כיוון שהן ססגוניות, תזזיתיות, וכאמור מחלקות טיפים בתחום הבישול. דוגמא לתוכנית שכזאת היא תוכניתו של גיל חובב "המנה של המדינה".
- מטבח אותנטי – מדובר בפורמט טלוויזיוני המציג מגוון סגנונות של בישול ביתי אותנטי, לרבות: סודות מן המטבח העיראקי, סודות מן המטבח המרוקאי, התימני, הסורי, הרוסי, הפולני, הרומני ועוד. מנחה התוכנית הוא לרוב שף המתחקה אחר השורשים השונים של כל עדה ועדה ומנסה לתהות על קנקנה דרך הקיבה. דוגמא לתוכנית שכזאת היא תוכניתו של גידי גוב העונה לשם "גידי גוב הולך לאכול" או "דרך האוכל".
- שפים מארחים – מדובר בפורמט של תוכניות בישול ישראליות בהן מנחה התוכנית הוא שף מקצועי נודע ומוכר המארח בכל פעם אושיה מפורסמת אחרת, כאשר כל האינטראקציה סביב האוכל, חווית הבישול והאירוח הופכת לחגיגה אחת שלמה. דוגמא לתוכנית שכזאת היא תוכנית הבישול של השף ניר צוק שהטיב לארח מפורסמים בתוכניתו, שסייעו לו בהכנת המטעמים וכן תוכניתו של השף חיים כהן "שום, פלפל ושמן זית".
- תוכניות קינוחים – מדובר בתוכניות בישול ייחודיות ומהפנטות במיוחד העושות חייל עם הצופים וסובבת סביב מתכוני קינוחים מנצחים שקשה לעמוד בפניהם. מדובר בפורמט תוכניות מתוק במיוחד שאיננו מומלץ לבעלי "לב חלש" הנמצאים בעיצומה של דיאטה חדשה. דוגמא לתוכנית שכזאת היא תוכנית הקינוחים של קרין גורן "סודות מתוקים".
- ריאליטי – תוכניות בישול ריאליטי פרצו לחיינו בסערה וכמו שזה נראה עכשיו – הן לא מתכוונות ללכת לשום מקום... הראשונה שעלתה בשנת 2007 והתחילה את ז'אנר תוכניות הבישול- ריאליטי, היתה התוכנית "קרב סכינים" בערוץ 10 בהנחייתו של עודד מנשה. פורמט התוכנית היה, תחרות בישול קצובה בזמן בין שף ישראלי ידוע שהתחרה באחד משני שפים בינלאומיים: השף סטפן מצרפת (שגם הפך בהמשך לכוכב פרסומות והשתתף בתוכניות ההמשך: " קרב סכינים: המשימה" ו-" אליפות המסעדות של ישר,אל") או השף האיטלקי אלפרדו. התוכנית "מאסטר שף", שעלתה בקשת בשנת 2010, שברה את כל שיאי הרייטינג (לתוכניות בישול) בעונה השלישית שלה, והכניסה לזכיינית רווחים של מעל 70 מליון שקל.
אילו תוכניות בישול ישראליות נוצרו עד היום?
כאמור לא נוכל לפרט את כל תוכניות הבישול הישראליות שנוצרו עד היום, אולם נאיר את פניכם עם מיטב תוכניות בישול ישראליות שהילכו בין שבילי הטלוויזיה והן (לא לפי סדר כרונולוגי): "גידי גוב הולך לאכול" בהנחייתו של גידי גוב, "דרך האוכל" בהנחייתו של השחקן, הגשש והקומיקאי גברי בנאי והשף ישראל אהרוני, "שום, פלפל ושמן זית" בהנחייתו של השף חיים כהן, "במטבח עם מרגול" בהנחיית הזמרת מרגלית צנעני, "עושים שוק עם גיל חובב" בהנחייתו של השף ניר חובב, תוכנית הבישול "טעמים" בהנחייתו של השף צחי בוקששתר, תוכנית הבישול "אוכל למחשבה" בהנחיית השפים: אייל שני ושחר סגל שהתפלפלו והתפלספו על החיים ועל המטעמים שהכינו. תוכנית הבישול "צוקריה" בהנחיית השף ניר צוק, ועוד היד נטויה והפנקס רושמת.
אילו סוגי מתכונים נראים על המסך?
מגוון תוכניות בישול ישראליות אשר הציפו את מסכינו בשנים האחרונות הציגו בפנינו סגנונות שונים של מטעמים ומאכלים, כאשר לרוב ניתן לחלק את סוגי המתכונים לחמישה סוגים:
- מתכוני גורמה – מדובר בתוכניות בישול המציגות מתכוני גורמה מפי שפים ידועים המצטיינים בהכנת שלל מנות מנצחות החל בהכנת מנות פתיחה מנצחות של מתאבנים למיניהם (כגון: קרוסטינים עם עלים ירוקים וחלמון), כלה במנות מנצחות של בשרים (קדירת ציידים), עוף (כגון: אוסובוקו, פוייקה), מיני תבשילים, מאפים (קישים, בריושים), פסטות למיניהן (כדוגמת: מדליוני פילה בקר עם רוטב אגסים ויין), ועוד היד נטויה.
- מתכוני אפיה – מדובר בתוכניות בישול המציגות מתכונים מנצחים של מיני מאפים, לרבות: אמפנדס, בריוש צרפתי, ג'ינג'רברד אנגלי, גרטן בטטה וארטישוק ירושלמי, ממליגה, בצק פילו בגבינת עיזים רוזמרין ובטטה, קצ'ורי ועוד. מעבר לכך, גם מציגים כיצד יש לבצע את אמנות עיבוד הבצק והאפייה, כגון: הכנת בסיס לטארט, הכנת בצק פריך וכיצד להתמודד עם בצק עלים, ועוד היד נטויה.
- מתכונים של בישול ביתי – אלו הן תוכניות בישול ישראליות המנסות לקרב בין העדות השונות דרך האוכל והמטעמים של כל עדה, עם בישול של מנות ביתיות מנצחות של כל באי העדות בישראל. תוכניות אלו מפגישות את הבשלן הישראלי המצוי עם מתכונים מנצחים של קוסקוס, מרקים, מאפים, קינוחים ועוד.
- מתכוני קינוחים – הדובדבן שבקצפת, אין אחד שלא אוהב לראות שוקולד. בתוכניות אלו מתוודעים הצופים לסדרה של מתכונים מנצחים של עוגות שוקולד, עוגיות שוקולד, או כל קינוח מנצח אחר.
- מתכוני בריאות – כחלק ממגמת הבריאות הכובשת את "הגלוב" בקצב קדחתני, גם המטבח הישראלי עבר "למוד" של בישול בריא. בתוכניות הללו תוכלו למצוא מתכונים מנצחים של מיני סלטים, מרקים דלי קלוריות, רטבים מיוחדים, ומיני מטעמים מופחתי קלוריות, סוכר ושומנים הרסניים.
לסיכום, אם אתם תוהים אם אי פעם תהפכו לשפים מצטיינים בעקבות צפייה במגוון תוכניות בישול ישראליות, הרי שלא כך הדבר, אומנם בטלוויזיה הכל נראה פשוט, אבל בחיים האמיתיים כל טקס בישול אורך מספר שעות, מותיר סימנים ועקבות במטבח, וכמובן לא מבטיח תמיד שיצא טעים...
אז מה שלא מזיק מכשל וכל שנותר לכם הוא להתפלל שמנת הפואגרה שלכם תצא ממש כמו המנה המנצחת שנצפתה באחת ממגוון תוכניות בישול ישראליות הקיימות על מסכינו.
מקורות נוספים לקריאה משלימה:
הבהרה
אנו משתדלים מאד לשמור על המידע באתר מעודכן עד כמה שניתן, אך יתכן כי יופיע מידע שגוי באתר. על הקורא לפנות אל המסעדות או השפים עצמם בכדי לקבל את המידע המעודכן ביותר אודותיהם. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.