תוכניות בישול ישראליות זכו בשנים האחרונות למקום של כבוד במסך הטלוויזיה הישראלי. מגמת תוכניות הבישול הישראליות החלה זה מכבר, כחלק מגל של תוכניות הלייף סטייל שכבשו את המסך בתחילת שנות ה – 90, משהתחילו פינות הבישול הקבועות בתוכניות האירוח השונות. עם הזמן, ראו הזכייניות כי טוב, והחלו בהפצת פורמטים של תוכניות בישול ישראליות שכל כולן מושתתות על טהרת האוכל, הבישול, תרבות האוכל, הסגנון והחיים הטובים.
עם הזמן כבש הפורמט את לבבותיהם של צרכני הטלוויזיה המושבעים, שהפכו לפתע פתאום "לבשלנים מסורים" (בנפשם כמובן, אך לא תמיד בגפם). כיום, יש אין ספור תוכניות בישול על המסך הקטן הישראלי ועל המסך הגדול העולמי, תוכניות בישול הפכו לשם דבר וגם אם אין הן מביאות לרייטינג גבוהה, הן מחממות את הלב והנשמה.
במאמר הבא, נפרט אודות פורמט הטלוויזיה המיוחד של תוכניות בישול ישראליות ונתהה על קנקנו, על הפורמטים השונים שנוצרו עם השנים וכמובן על סוגי המטעמים, הטעמים והניחוחות הנצפים על המסך.
תחילה נפצח בניסיון להבין מהו טיבו ואופיו של פורמט תוכניות בישול ישראליות.
תוכניות בישול ישראליות הן פורמט טלוויזיוני המציג את הכנתם של מיני מתכונים ומאכלים באמצעות מנחה טלוויזיה המבשל במטבח טלוויזיוני ייחודי הנבנה על סט הצילומים של התוכנית באולפן מיוחד. מדובר בתוכנית בישול ישראלית, ססגונית, דינאמית וקצבית אשר לרוב מציגה מטעמים ייחודיים ואקזוטיים, בישול גורמה וכן בישול ביתי אותנטי ולכן לעיתים מצולמת התוכנית במגוון שווקים ברחבי הארץ ואף בעולם.
על פי רוב, תוכניות בישול ישראליות מושתתות על הנחייה של שף נודע מקצועי המקדיש כל תוכנית לסגנון אוכל אחר, תוך הדגמת כל שלבי הבישול והכנת המנות משלב המצרכים ועד לשלבי הבישול והגשת המנות. תוכניות בישול ישראליות מתקיימות אל מול קהל צופים משולהב, או בבתיהם של "שפים" מארחים או סתם אנשים שמצטיינים בהכנת תבשילים אותנטיים ייחודיים, לרבות: בישול מרוקאי, בישול תימני, בישול רוסי, בישול אתיופי, בישול ארגנטינאי ועוד היד נטויה.
מדובר בפורמט זול יחסית, הצובר תאוצה ופופולאריות רבה בקרב הצופים, כאשר ברוב הפעמים לא מדובר בהפקה יקרה ולכן רשתות הטלוויזיה מרבות לייצר אותן. לעיתים זוכות תוכניות בישול ישראליות אחדות להגיע לראש טבלת הרייטינג, עיין ערך קרב סכינים.
אם בתוכניות בישול עסקינן, הרי שיש מערך שלם של סגנונות, צבעים וטעמים שונים, היוצרים טיפוסים שונים של תוכניות בישול בארץ, כאשר לרוב ניתן לזהות ארבעה סוגים עיקריים של תוכניות בישול ישראליות, לרבות:
כאמור לא נוכל לפרט את כל תוכניות הבישול הישראליות שנוצרו עד היום, אולם נאיר את פניכם עם מיטב תוכניות בישול ישראליות שהילכו בין שבילי הטלוויזיה והן (לא לפי סדר כרונולוגי): "גידי גוב הולך לאכול" בהנחייתו של גידי גוב, "דרך האוכל" בהנחייתו של השחקן, הגשש והקומיקאי גברי בנאי והשף ישראל אהרוני, "שום, פלפל ושמן זית" בהנחייתו של השף חיים כהן, "במטבח עם מרגול" בהנחיית הזמרת מרגלית צנעני, "עושים שוק עם גיל חובב" בהנחייתו של השף ניר חובב, תוכנית הבישול "טעמים" בהנחייתו של השף צחי בוקששתר, תוכנית הבישול "אוכל למחשבה" בהנחיית השפים: אייל שני ושחר סגל שהתפלפלו והתפלספו על החיים ועל המטעמים שהכינו. תוכנית הבישול "צוקריה" בהנחיית השף ניר צוק, ועוד היד נטויה והפנקס רושמת.
מגוון תוכניות בישול ישראליות אשר הציפו את מסכינו בשנים האחרונות הציגו בפנינו סגנונות שונים של מטעמים ומאכלים, כאשר לרוב ניתן לחלק את סוגי המתכונים לחמישה סוגים:
לסיכום, אם אתם תוהים אם אי פעם תהפכו לשפים מצטיינים בעקבות צפייה במגוון תוכניות בישול ישראליות, הרי שלא כך הדבר, אומנם בטלוויזיה הכל נראה פשוט, אבל בחיים האמיתיים כל טקס בישול אורך מספר שעות, מותיר סימנים ועקבות במטבח, וכמובן לא מבטיח תמיד שיצא טעים...
אז מה שלא מזיק מכשל וכל שנותר לכם הוא להתפלל שמנת הפואגרה שלכם תצא ממש כמו המנה המנצחת שנצפתה באחת ממגוון תוכניות בישול ישראליות הקיימות על מסכינו.
אנו משתדלים מאד לשמור על המידע באתר מעודכן עד כמה שניתן, אך יתכן כי יופיע מידע שגוי באתר. על הקורא לפנות אל המסעדות או השפים עצמם בכדי לקבל את המידע המעודכן ביותר אודותיהם. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.